Stage 5: 7 januari 2016 – Het gaat boven verwachting!

De vijfde etappe van de Dakar Rally was er eentje voor Maurik van den Heuvel. Hij stuurde zijn Scania in 4 uur, 22 minuten en 31 seconden over de 327 kilometer lange proef op de hoogvlaktes van Bolivia en dat leverde hem de negende plaats op. “Het gaat boven verwachting,” zegt Van den Heuvel in het bivak van Uyuni.
Behoudend rijden in het eerste deel van de marathonetappe leverde Van den Heuvel al een vijftiende plaats op. In het tweede deel besloot hij daarom een tandje bij te zetten. In de proef in Bolivia werd op hoogte gereden, met uitschieters tot 4700 meter. Dat deerde de Scania nog de bemanning. “Iets hoger op toeren pakt ‘ie wat sneller op,” merkte Van den Heuvel. “De snelheid zat er meteen vanaf het begin lekker in. De hebben vier trucks ingehaald onderweg. Eerst hebben we Pascal de Baar aan de kant gesentineld, daarna Pep Vila, vervolgens een MAZ.”
Tussen de negende tijd van Van den Heuvel en de winnende tijd van Eduard Nikolaev gaapte wel een gat van ruim 22 minuten en ook het verschil met Gerard de Rooy op de achtste plaats bedraagt een kwartier. Van den Heuvel vond het wel prima. “Meer dan dit is nu niet haalbaar, maar ik vind het al heel wat. Dat zijn wel fabrieksauto’s, met alles erop en eraan en wij doen het in ons eentje, zonder snelle service of back-up.”
De truck doorstond de marathonetappe naar tevredenheid. Volgens Van den Heuvel schort er niets aan. De zesde etappe, een lus rond het zoutmeer van Uyuni, ziet hij dan ook met vertrouwen tegemoet. “Ik heb twee dagen op heelhouden gereden en toch deze resultaten behaald, dus laat de volgende ook maar komen.”