STAGE 3: Dakarspeed schuift weer een paar plaatsen op

Van den Heuvel schuift weer een paar plaatsen op

Slechts 30 seconden was Maurik van den Heuvel aan het eind van de derde etappe van de Dakar verwijderd van een top 10-klassering.
In de special die was ingekort tot 130 kilometer zat alles wat Van den Heuvel zich wenste. “Modder, maar ook gravelpaden, bergweggetjes en zelfs fesh-fesh.
Het was een hartstikke leuke dag. En die elfde tijd is hartstikke mooi. Weer een paar plaatsen opgeschoven.”

Van den Heuvel hield de gang er goed in met de DakarSpeed Scania en wist een aantal trucks in te halen.
“Een paar Tatra’s, een Kamaz, Pascal de Baar.” Met De Baar en Adwin Hoondert reed Van den Heuvel een tijd in een groepje.
“We hebben plezier gehad. Het middenstuk van de special was wel echt heel nat. Daar moest je even bij de pinken blijven. Maar verder was het gewoon een leuke dag.”
Dankzij de elfde tijd schoof Van den Heuvel in het klassement door naar de zestiende plaats. De verschillen zijn nog klein. Daar kan deze twee dagen wel verandering in komen.
De vierde en vijfde etappe vormen samen de marathonetappe: bij terugkomst in het bivak in Jujuy moeten de voertuigen in een parc fermé worden gezet en mag er niet aan worden gesleuteld.
De assistentie vertrekt ’s ochtends al uit Jujuy richting Bolivia. “Er mag echt helemaal niks. Nog niet eens iets doorsmeren,” begreep Van den Heuvel. “Het wordt echt parkeren, uitstappen, spullen pakken en wegwezen. Wie moet sleutelen, moet dat in de special doen, maar dat kost je dus tijd. We gaan dus sowieso de eerste dag behoudend rijden. Aan de truck hoeft niet veel te worden gedaan: de claxon is kapot, er gaat voor de zekerheid een nieuwe remvoering in en nieuwe banden op.”
Of en in welke vorm de vierde etappe doorgaat, is nog niet duidelijk. Het regende vannacht hard en veel in Jujuy, waardoor het halve bivak onder water stond. “Ik ga maar eens een slaapplekje zoeken. De tentjes moeten ook mee in die marathonetappe. Dat wordt nog wat met al dat water.”