Rommelige dag voor Dakarspeed!

Beste Dakarspeed fan,

De veertiende tijd in de eerste echte etappe van de Dakar Rally 2022 was lang niet onaardig, maar Maurik van den Heuvel was er niet erg tevreden mee. De 333 kilometer lange wedstrijdproef was voor team Dakarspeed een rommelige dag, waarop het niet lekker liep.

“Het begon al in het begin van de special”, vertelt Van den Heuvel na terugkeer in het bivak in Ha’il. “Op een trialstuk, met allemaal grote stenen, stond een auto vast, waar we niet omheen konden. Dat kostte al een minuut of vijf.” In het laatste stuk van de etappe, na een verplichte pauze van twintig minuten, zaten stukken met gemene duinen. “Daar kwamen we moeilijk doorheen doordat de bandenaflaat, waarmee we de druk van de banden kunnen regelen, linksachter niet werkte en de band dus te hard was. Daarna was het zoeken naar een waypoint. Na twintig minuten vruchteloos zoeken, zijn we doorgereden. De helft van het veld kon het niet vinden, maar we balen er wel van.”

De te harde linker achterband begaf het 40 kilometer voor de finish, dus die moest ook nog vervangen worden. De stemming in de cabine, die Van den Heuvel deelt met Wilko van Oort en Martijn van Rooij, was zodoende niet opperbest. “Meestal zijn het hele gesprekken op weg van de finish naar het bivak, maar niemand zei iets. Tja, morgen beter, dan maar.” Aan de truck heeft het in elk geval niet gelegen en dat was wel een opluchting voor Van den Heuvel. “Het vertrouwen in de auto is er. Dat is wel eens anders geweest, met trammelant op de eerste dag die je de hele Dakar achtervolgt. De Scania doet het super.”

Na de eerste dag staat Dakarspeed in de stand veertiende, onder voorbehoud van mogelijke tijdstraffen wegens het missen van een waypoint, op 57 minuten achter klassementsleider Dmitry Sotnikov. De tweede etappe start morgen om 09.35 uur lokale tijd. Dit is een rit van 338 kilometer naar Al Qaisumah. Eigenlijk zou het de eerste helft van een marathonetappe zijn, met een gesloten bivak in Al Artawiyah, maar vanwege hevige regenval in de regio is dat geschrapt. Dat betekent dat de servicecrew er morgenavond gewoon bij is, en de mannen niet zelf aan het klussen moeten als dat nodig zou zijn.

Met snelle groet,
Team Dakarspeed