Etappe 05: Chilecito – Tucumán

Ook de quads krijgen het zwaar te verduren:
CHILECITO – De hitte wordt de grootste vijand. Niet alleen kan het parcours er voor zorgen dat motorblokken het zwaar te verduren krijgen, ook is het peentjes zweten in dit deel van Argentinië. Een lange proef waar aan het eind duidelijk gaat worden wie serieuze kandidaat voor de eindoverwinning is. Na twee etappes apart, komen alle deelnemers in etappe 5 weer samen voor de langste klassementsproef van deze editie van Dakar. De betrouwbaarheid van de voertuigen zal deze etappe zwaar op de proef worden gesteld. De deelnemers navigeren voornamelijk door het zand. Oververhitting.

De kans op oververhitting van de motorblokken ligt op de loer. Niet alleen door de zwaarte van de etappe, maar ook omdat de temperatuur erg hoog ligt in dit deel van Argentinië. Bij aankomst in het bivak in Tucumán zal het aantal podiumkandidaten teruggebracht zijn tot een select gezelschap. Veel anderen zullen door tijdverlies en technische problemen pas midden in de nacht aankomen bij hun tent.

Verbinding: 384 km, proef: 527 km

VERSLAG:
Het was een warme dag vandaag. Temperaturen van meer dan 45 graden zijn gemeten.
Dit, en natuurlijk de zware, dubbele etappe van vandaag, leidde voor Aart tot problemen met zijn oliekoeling. Deze is in de eerste special van vandaag kapot gegaan. Hierdoor kon Aart slechts met lage snelheid dit gedeelte uitrijden. Gelukkig wisten de mannen van SchoonesDakar het euvel te verhelpen en konden ze, weliswaar met een flinke vertraging, in de middag starten aan de tweede special van de dag. Uiteindelijk wisten ze deze lange dag af te sluiten met een 35ste plaats.

Maurik had met zijn team weer een prima dag. Beide specials verliepen zonder problemen, en hij zette dan ook wederom een zeer snelle tijd binnen. Aan het einde van Special 2 van vandaag, is team DakarSpeed als 23ste gefinisht.

De Dutch Desert Wings echter kenden vandaag een wederopstanding!
Na twee dagen waarbij met name de ANWB-activiteiten leiden tot veel vertraging, hebben ze vandaag in rap tempo een flink aantal wagens in weten te halen. Beide specials verliepen zeer sterk met hoge snelheden, ondanks de moeilijke omstandigheden.
Uiteindelijk heeft Ton de wagen in Etappe 5 zelfs naar een 21ste plaats weten te sturen, het beste resultaat in deze Dakar tot nu toe!

Voor 10 januari, Etappe 6, staat er een relatief korte special op de planning van San Miguel de Tucuman naar Salta. In Salta is het dan tijd voor de welverdiende rustdag…