Etappe 04: San Juan – Chilecito

De langste etappe sinds de Dakar van 2005:
SAN JUAN – De auto's en trucks rijden vandaag bijna twee keer zoveel als de motoren. Daar is niet mee gezegd dat het voor de motorrijders gemakkelijker wordt. Ze zullen behalve op snelheid en navigatie vandaag op hun banden moeten letten, die al aardig versleten zijn. Etappe vier vraagt sterk strategisch inzicht voor de motoren. Zullen ze in het begin van de klassementsproef goed moeten navigeren, het tweede deel van de proef zal de rijders confronteren met banden slijtage, aangezien het rubber de vorige dag al flinke optaters heeft gekregen. Dit is de langste etappe sinds 2005.

Voor de autocoureurs ligt er een veeleisende route door het platteland. Voor de auto's en trucks is deze etappe de langste sinds de historische klassementsproef tijdens de Dakar van 2005 toen de etappe van Zouerat naar Tichit. De auto's en trucks moeten door rivieren, afdalen in diepe kloven en andere deelnemers goed in de gaten houden. Aangezien ze hier op open vlaktes racen is het de perfecte mogelijkheid om in te halen.

Motoren/quads: verbinding: 210 km, proef: 353 km
Auto's/trucks: verbinding: 211 km, proef: 657 km

VERSLAG:
Etappe 4 was de langste sinds 2005. Twee specials met een geneutraliseerde zone ertussen zorgden voor veel problemen bij Ton. Op de eerste special ging de turbo stuk. Dit zorgde voor een vertraging van ruim 4 uur, maar uiteindelijk konden ze ook bij de tweede special van start.

Aart had andere problemen. In de eerste special is Peter Versluis achterop gereden, waardoor de truck van SchoonesDakar aanzienlijke schade heeft opgelopen. Gelukkig konden ze de etappe uitrijden en ook de tweede special inzetten. Hier zorgde de zoektocht naar een waypoint voor veel tijdverlies, waardoor ze uiteindelijk samen met de Desert Wings pas om 23:30 uur uit de proef waren. Met nog een liaison van 160 km. reden ze vanochtend rond 02:00 uur pas het Bivak in.

DakarSpeed verging het veel beter. Zij zitten in een echte snelle modus en kwamen ook deze etappe als 18de over de streep! Ze schuiven flink op in het klassement, maar moesten daardoor vanochtend al wel om 06:30 uur aan de verbindingsroute starten.
Er wacht hen weer een lange etappe… Etappe 5 van Chilecito naar Tucumán…