Etappe 03: San Rafael – San Juan

De bergen wachten…… 
SAN RAFAEL – Een eerste vleugje bergen. De derde etappe zien de deelnemers een gedeelte van het Andesgebergte. Ook al eindigen de motoren in een ander bivak dan de auto's en de trucks, de etappe is voor iedereen even zwaar. Alle deelnemers zullen de hoogte voelen, in hun hoofd en hun voertuigen. Het hart van de bergen vormt deze etappe de Aconcaguavulkaan op 6.962 meter hoogte. Het is een goede test voor de voertuigen die kunnen aantonen hoe ze het in de bergen zullen houden.  De motoren rijden een andere route die 72 kilometer langer is en waarbij tot een hoogte van 4.300 meter gaat.

Zij zullen het gevoel hebben heel Latijns-Amerika te kunnen overzien. Bij de afdaling zullen ze zich moeten realiseren dat ze slechts de eerste helft van deze monster tocht er op hebben zitten. De motoren eindigen in een eigen afgezette bivak waar hun monteurs aan de voertuigen kunnen sleutelen.
Motoren/quads: Verbinding: 292 km, proef: 373 km
Auto's/trucks: Verbinding: 295 km, proef: 301 km

VERSLAG:
Bijltjesdag… Een veel gehoorde term hier vandaag op het Bivak in San Juan. Een prachtige setting tussen twee hoge bergen in, maar niet ieder team kan er van genieten. Veel motorrijders zijn uitgevallen, waaronder bijvoorbeeld Frans Verhoeven. Diverse auto’s en vrachtwagens hebben grote problemen gehad, sommigen zijn zelfs nog niet binnen op het moment van schrijven (0.15 uur lokaal).

Niets van dit alles echter voor DakarSpeed en SchoonesDakar! Onder applaus van de crew komen Maurik, Jack en André als eerste van onze drie teams binnenrijden. Hun klassering van deze proef is zojuist bekend geworden: 18de plaats! Supersterk gereden, een hele knappe prestatie voor deze Dakarrookies. En dat zelfs ondanks een bloedneus die André opliep tijdens de proef, die hij heeft gestelpt door een afgescheurd Roadbook papiertje in zijn neus te proppen.

Aart, Gert-Jan en Enrico volgen een klein half uurtje later. Ook zij hebben er een zeer mooie dag opzitten, wat resulteert in een klassering op de 21ste plek.
En dan is het lange tijd stil. Er is nagenoeg geen telefonisch bereik hier in het Bivak, er komt geen sms-je binnen van de Dutch Desert Wings. Met alle verhalen over gestrande wagens in het achterhoofd, wordt iedereen een klein beetje zenuwachtig. Het blijkt niet nodig te zijn gelukkig, want bij het invallen van de schemering rijdt ook Ton samen met Carlo en Egbert het Bivak binnen. Wat blijkt, ze hebben super gereden, redelijk wat ingehaald, maar eigenlijk toch weer teveel voor “ANWB” gespeeld wat veel tijd heeft gekost.

Nu is het aan de crew om weer een topprestatie neer te zetten. Want een snelle tijd in een moeilijke proef kent natuurlijk zijn prijs. Er is veel werk te doen…
Werk wat nog even onderbroken wordt door Tom Coronel en de RTL-Crew, die Aart weet te strikken voor het grote RTL Dakar Cardgame! Met de titel van het kofferspel vorig jaar op zak, moet SchoonesDakar wat verdedigen. Het spelletje is leuk, er wordt een goede tijd neergezet. Of dit genoeg is, dat zal de rest van Le Dakar uitwijzen…