Etappe 01: Rosario – San Luis

Bepaling van de startvolgorde:
ROSARIO – Een korte etappe om er in te komen, hoewel er inkomen bij Dakar vooral betekent dat er flink op het gaspedaal wordt gestampt. De race start op een aantal smalle wegen die het nodige vraagt van de rijders. De wegen kennen veel losliggende stenen en obstakels waarover gesprongen moet worden. 

Er zal op deze klassementsproef nog weinig gaten geslagen kunnen worden, belangrijk is om bij te blijven. In de eerste etappe kan de rally nog niet gewonnen, maar wel verloren worden. Met de verbinding erbij hebben de deelnemers meer dan 800 kilometer voor de boeg.

Verbinding: 629 km, proef: 180 km

VERSLAG:

De kop is er af. En wat voor kop. Direct een lange stage van meer dan 800 km. in totaal, waarvan slechts een special van ruim 180 km.
Zware 180 kilometers zo laten de heren van de drie trucks duidelijk merken. Zwaar, niet alleen omdat het de eerste etappe was, maar vooral ook vanwege het vele ‘stuiteren’ op de harde ondergrond.
Snelle, smalle paden met veel stof en stenen lagen voor de trucks, waarop toch hoge snelheden werden behaald. Aart heeft gelijk een mooi visitekaartje afgegeven door een 25ste plaats tijdens deze etappe te rijden! En ook Maurik heeft zich direct goed in de picture gereden, door als ‘rookie’ tijdens deze 1ste etappe de 30ste plaats op te eisen.
Ton had lange tijd in de special een zeer snelle etappe en zou ook zeker een goede klassering gaan scoren. Maar op zo'n 12 km. voor het einde kwamen ze langs Fried van de Laar, die met panne stond. Geen stroom meer op de truck. Team Dutch Desert Wings heeft uiteraard de helpende hand geboden en de truck van Fried weer aan de praat gekregen. Hierdoor is redelijk wat tijd verloren gegaan en zijn zij deze etappe als 57ste geëindigd. Maar duidelijk is dat er meer, veel meer in gaat zitten in de komende stages!
Op 6 januari Stage 2 van San Luis naar San Juan…