Dinsdag 10 januari / etappe 8: Uyuni (Bolivia) – Salta (Argentinië)

Dinsdag 10 januari / Etappe 8: Uyuni (Bolivia) – Salta (Argentinië)
Proef 492 km / totaal 892 km
In deel twee van de marathon etappe gaan we omlaag. Veel off-road, op weg naar het Argentijnse Salta.

Het wordt spannend of het team DakarSpeed lukt de truck te repareren voor de start van de achtste etappe. In de proef van de zevende etappe ging de Scania op de kant. Dat leek geen grote schade tot gevolg te hebben, maar gaandeweg begon de truck steeds slechter te lopen. “Om ‘m niet kapot te laten lopen, hebben we ons laten slepen”, vertelt Van den Heuvel. “Maar de sleepkabel brak en ketste de voorruit eruit. We hebben dus 300 kilometer op sleep in de regen en de kou gezeten.”

Die voorruit is het minste probleem voor Van den Heuvel en zijn mannen. Belangrijker is de motor van de Scania Torpedo. Vermoedelijk is er te veel olie uitgelopen toen de truck op zijn kant lag. “Het ging niet hard”, vertelt Van den Heuvel. “Het was op een pad met veel modder. Ik reed in een vrij diep spoor en de truck zakte met twee wielen weg in de blubber. Ik kon ‘m niet meer houden.”
Na vijftien tot twintig minuten kon Vick Versteijnen de DakarSpeed-truck met twee pogingen weer op de wielen krijgen. “Toen we weer stonden, waren we eigenlijk met drie minuutjes weg. Maar niet veel later begon de motor zo slecht te lopen, dat ik het niet aandurfde om verder te rijden.”

Van den Heuvel kon op sleeptouw bij een andere truck, maar onderweg brak de kabel en sloeg dwars door de voorruit. Koud en nat kwamen de mannen aan in Uyuni, waar geen assistentie is omdat de zevende en achtste etappe samen de marathonetappe vormen. Ze moeten dus zelf zien dat ze de truck gerepareerd krijgen. “Dat wordt nog spannend. Ik heb geen idee of het gaat lukken om de boel dusdanig gerepareerd te krijgen dat we de start kunnen halen.”