Woensdag 11 januari / etappe 9: Salta -„ Chilecito

Woensdag 11 januari / etappe 9: Salta -„ Chilecito
GECANCELLED

Proef 406 km / totaal 977 km
Bijna 1000 kilometer, waarvan ruim 400 kilometer proef. 98 procent van de proef is off-road. Een heidens karwei voor chauffeurs én navigatoren. De organisatie noemt dit de koninginnenrit en wat gebeurt er? Hij wordt afgelast vanwege het hele erge slechte weer…

En etappe 8 ging zo veelbelovend… Overigens wel zonder voorruit…
Het was even spannend of Maurik van den Heuvel kon beginnen aan de achtste etappe. Dat lukte en Van Heuvel wist de tot 175 kilometer ingekorte proef zelfs met de achttiende tijd te volbrengen. Wel zonder voorruit. Dat was geen onverdeeld genoegen op de proef vol modder. “We zien er niet uit.”
Onder de morgen hadden Maurik van den Heuvel, Peter Kuijpers en Wilko van Oort in Uyuni de Scania weer aan de praat, nadat ze in de zevende etappe op de kant waren gegaan. Bij het slepen was de kabel geknapt en die had de voorruit eruit geslagen. “Het belangrijkste was dat de auto weer liep”, zei Van den Heuvel na afloop van de achtste rit.
Na alles bij elkaar een uurtje of drie slaap vertrok het DakarSpeed-team als 36ste truck vanuit Uyuni. “We hebben hard gereden. Ik heb geprobeerd niet te hard door de plassen te gaan, omdat we dan elke keer een plens binnen kregen, maar we zitten toch helemaal onder de modder. We zien er niet uit. Het was ook hartstikke koud onderweg. Maar ik ben heel blij dat we hebben kunnen rijden en ook nog eens de achttiende tijd hebben neergezet.”
Vanaf de finish van de proef was er voor de trucks een lange verbindingsroute die bij het plaatsje Tilcara ophield. De weg naar het bivak in Salta is door een aardverschuiving onbegaanbaar geworden. De assistentie en de racetrucks moesten via een onverharde weg van 350 kilometer door de bergen naar Salta. Daar komen ze pas tegen de ochtend Nederlandse tijd aan. Vanwege die omstandigheden is de negende etappe, de koninginnenrit van deze Dakar, afgelast.