Maandag 9 januari / etappe 7: La Paz – Uyuni

Maandag 9 januari Etappe 7: La Paz – Uyuni

Het aantal kilometers van etappe 7 naar Uyuni wordt vanwege de slechte weersomstandigheden gehalveerd.

Na de welverdiende rustdag van zondag krijgen de deelnemers maandag het eerste gedeelte van de marathonetappe voor hun kiezen. De proef van La Paz naar Uyuni had aanvankelijk een lengte van 322 kilometer, maar deze is vanwege de aanhoudende regenval in Bolivia ingekort tot een lengte van 161 kilometer.
Noodweer in Bolivia zorgde er vrijdag al voor dat de vijfde etappe werd ingekort, waarna de zesde etappe op zaterdag helemaal werd afgelast. Na twee dagen ploeteren door de modder konden de deelnemers zondag in La Paz genieten van een rustdag. Maandag keren de deelnemers terug richting het zuiden, maar vanwege de aanhoudende regenval ligt het gebied er daar nog altijd erg slecht bij.
Voor de zevende etappe op maandag heeft de organisatie een gloednieuwe route uitgestippeld, die een combinatie is van het oorspronkelijke parcours voor de afgelaste 6e etappe van zaterdag en de 7e etappe van maandag. De deelnemers krijgen een special van 161 kilometer voor hun kiezen die voornamelijk uit zanderig terrein zal bestaan. De Dakar-deelnemers beginnen de dag met een verbinding van 400 kilometer naar de Special Stage. Na de klassementsproef moeten de deelnemers nog 240 kilometer afleggen om in het bivak van Uyuni te komen.

Vandaag staat het eerste deel van de marathonetappe op het programma, wat inhoudt dat de teams het ’s avonds in het bivak van Uyuni zonder de assistentie van hun monteurs zullen moeten doen en zelf dus hun trucks zullen moeten prepareren voor de achtste etappe op dinsdag.