Etappe 11: Antofagasta – El Salvador

De Atacama in al zijn glorie:
ANTOFAGASTA – Met 605 kilometer klassementsproef mag deze elfde etappe met recht de koninginnenrit van Dakar 2014 genoemd worden. De Atacamawoestijn is als een wrede minnares, toegeeflijk als het haar uitkomt, maar bikkelhard als je haar geen respect toont. In deze woestijn worden de latere winnaars geboren. Een lange etappe die de coureurs zal confronteren met alle moeilijkheden van de Atacamawoestijn.

 

Na de mijnweggetjes en de vele rivieren die doorkruist moeten worden, zullen de deelnemers zich moeten onderscheiden in het hart van de duinen van Copiapo. De snelste motorrijders worden verwacht meer dan zeven uur achter het stuur te zitten. Deze etappe is de uitgelezen mogelijkheid om tijd te winnen voor de achterliggers. De organisatie noemt deze etappe ‘de koninginnenrit’ voor deze editie van Dakar.
Verbinding: 144 km, proef: 605 km

 

 

VERSLAG:
Vanuit het afgelegen noorden van Chili stoomt de hele Dakar karavaan inmiddels op naar het centraal gelegen Valparaiso, waar over twee dagen de laatste etappe zal finishen!
Vandaag was het een lange etappe van 600 km, die vanochtend vroeg begon vanuit Antofagasta en zijn laatste kilometers kende vlak voor het mijnwerkersdorpje El Salvador.
De etappe bestond uit twee delen, waarbij eerst veel snelle paden doorkruist moesten worden. Veel inhaalmanoeuvres, veel stof, veel snelheid. En één lekke band voor de Dutch Desert Wings.
Dit kostte de mannen zo’n 20 minuten voordat ze aan het tweede gedeelte van de special konden beginnen, de duinen.

Duinen die zij echter weer zeer goed doorkwamen, net als de afgelopen dagen. Ook Maurik en Aart reden zonder veel moeite door het hoge zand. Andere teams hadden meer problemen. Zo stond Frits van Eerd lang stil, terwijl zijn sleeplint ook nog knapte bij een poging om hem los te trekken van een duinrand.

Niks van dit alles voor onze drie teams, die weer met goede tijden over de finish kwamen.
Maurik reed weer naar een 18e plaats, waar Aart en Ton respectievelijk als 22e  en 26e over de finish kwamen.

Doordat er weer een aantal topteams door diverse oorzaken uit de rally zijn gestapt, zijn er in het algemeen klassement grote wijzigingen ontstaan.
Hierdoor staat Maurik momenteel op de 15e plaats in het algemeen klassement!
Ton staat 23ste, op slechts 5:30 gevolgd door Aart.

Op naar de 12e Etappe, die Le Dakar naar het groene La Serena zal brengen…