Etappe 10: Iquique – Antofagasta

De kustlijn van de Grote oceaan in zicht.
IQUIQUE – De zee! Na dagen banjeren door het droge zand, zal het omslaan van de golven aan de Chileense kust een aangename afwisseling zijn voor de coureurs. Een lange klassementsproef die onder meer over het gevreesde losse fesh fesh zal gaan. Een zware etappe met uitzicht op de hemelpoort aan de finish. Deze etappe wordt opgedeeld in twee delen. Het eerste deel zal in het teken staan van de afdaling vanuit het bivak richting de kustlijn van de Grote oceaan.

 

 

 

Het voordeel dat coureurs hebben gepakt in de etappe van gisteren kan uitgebouwd worden in het zand tijdens de eerste 200 kilometer.
Het tweede deel zal veel vragen van de deelnemers als ze het losse fesh-feshzand moeten trotseren. Tegen het einde van de etappe volgens de rijders de mijnweggetjes naar het bivak waar ze verwelkomd worden door de prachtige Ark van La Portada, een door de golven uitgehouwen rots die als een poort in de zee staat op een steenworpafstand van Antofagasta.

Verbinding: 58 km, proef: 631 km

 

 

VERSLAG:
Duinen, duinen en nog meer duinen… Etappe 10 was er weer eentje in de categorie; zwaar!Bij het schrijven van dit verslag, 0:53 uur lokale tijd, zijn er nog steeds auto's en vrachtwagens onderweg in de tweede special van vandaag, nadat ze erg lang hebben gedaan over de eerste duinenspecial.

 

Onze drie teams hadden echter meer succes in de duinenpartij en zijn er tijdstechnisch relatief ongeschonden uitgekomen!
Maurik heeft een aantal keren flink moeten zoeken om de juiste doorgangen te vinden. Met enige regelmaat kwam het sleeplint tevoorschijn en moest er flink gegraven worden.
Aart daarentegen zorgde na een paar "rondjes in het pannetje" voor een flinke aanhaal om over een duinkam te komen. Dat lukte, en hoe! Met een flinke sprong kwam de truck bijna recht op de neus terecht. Gelukkig sloeg de wagen niet door en landde hij uiteindelijk toch weer op zijn 4 wielen…
Ton deed ondertussen ‘gewoon’ zijn ding en kwam de duinen zonder veel averij prima door, om zo samen met Maurik als eerste het bivak van Antofagasta binnen te rijden bij "La Portada", een rotsformatie hier aan de kust, die op de lijst van het Wereld Erfgoed staat. Prachtige Dakar setting!

 

Aart kwam deze 10e etappe binnen als 26e, Ton als 23e en Maurik als 21e.
DakarSpeed staat op plaats 17 in het algemeen klassement!

Morgen een nieuwe monsterrit, met een special van meer dan 600 km. Bijltjesdag numero zoveel waarschijnlijk, want ook vandaag zijn enkele toppers zoals Peter Versluis en Tim Coronel uitgevallen.
Onze mannen rijden stug door, op weg naar de finish die nog maar drie etappes verwijderd is!