Etappe 09: Calama – Iquique

Een steile afdaling met de zee inzicht:
CALAMA – De eerste etappe na de rustdag waarbij alle voertuigen dezelfde start- en finishplaats hebben. Met 150 kilometer woestijn een uitgelezen kans je directe tegenstander een gevoelige tik in het klassement toe te brengen. Aan het eind van de etappe is in finishplaats Iquique de zee te zien. Terug bij elkaar leggen de motoren, quads, auto's en trucks etappe negen weer gezamenlijk af. Hierin zullen ze het meest noordelijke puntje van deze Dakar Rally in Iquique bereiken. Daar zullen de deelnemers voor het eerst de zee zien.

Na een vervelend eerste deel van de klassementsproef zullen de teams weer oog in oog staan met de gevreesde Atacamawoestijn. Duinspecialisten kunnen hun klasse tonen over een afstand van 150 kilometer. Spektakel gegarandeerd in de laatste drie kilometer van de etappe in de afdaling naar het bivak in Iquique toe. Het hoogteverschil tussen de start van de etappe en de finish is meer dan dertig procent. Er wordt nog net niet aangeraden niet te remmen. De zwaartekracht zal zijn rol spelen, het bivak is nooit ver weg.

Verbinding: 29 km, proef: 422 km

VERSLAG:
Na een koude nacht, waarbij het kwik tot rond de 3 graden daalde, steeg de temperatuur in het bivak gelukkig weer snel deze ochtend. Nu de wind ging liggen, konden de Dakargangers de grootsheid van de woestijn waarin we stonden pas echt goed zien. Prachtig!De etappe van vandaag brengt weer veel kilometers met steen en zand. Uiteraard met name dat laatste… erg veel zand.

De grote finale van vandaag is de fameuze afdaling vanaf 1.500 meter hoogte, in zo'n 3 kilometer naar bijna zeeniveau! Met een hellingspercentage van 45% met de motoren, quads, auto's en vrachtwagens op topsnelheid naar beneden, om direct aan te komen in het bivak van Iquique.
Robby Gordon heeft onverwoestbare faam verworven door 2 jaar geleden met ongeveer 190 km./uur naar beneden te komen zetten. De verwachtingen zijn dan ook groot over wat hij dit jaar zal gaan presteren. Het lukt de Crew net om op tijd aanwezig te zijn bij zijn afdaling, en ook dit jaar is deze weer echt onvergetelijk; op volle snelheid een sprong, neerkomend op zijn rechtervoorwiel en met nog drie ongecontroleerde veer- en sprongbewegingen, krijgt hij zijn wagen maar net onder beheersing. Het massaal uitgelopen locale publiek vindt het prachtig!

Onze mannen doen het weliswaar iets minder spectaculair, maar ook van hen vergt het een groot hart om over de rand van deze duin te duiken. Aart ligt vlak voor Maurik bij deze afdaling en gezamenlijk stuiven ze langs de vele Chilenen die nog altijd direct langs het parcours staan. Ton volgt zo'n 15 minuten later en ook hij komt weer veilig beneden met zijn team.

De resultaten zijn weer super! Dit keer zijn het echter Aart (23ste) en Ton (25ste) die voor Maurik eindigen, team DakarSpeed eindigt deze 9de etappe op de 26ste plaats, op 6,16 van Ton.
DakarSpeed staat nog steeds als 19e genoteerd in het algemeen klassement!

Het is een gedenkwaardige etappe geworden, met prachtige beelden van de hoge en steile duinen en paden.
En nu staan er nog drie zware, spannende etappes in de roadbooks…