Van den Heuvel neemt geen risico’s in etappe 5

Onderweg van het bivak in Riyad naar de start van de proef had Maurik van den Heuvel een boodschap voor zijn Wilko van Oort en Martijn van Rooij: “Als het aan mij ligt, gaan we vandaag iets van het gas af.” Op 95 procent van wat hijzelf en van wat de Scania International kan, reed Van den Heuvel naar de negende tijd in de vijfde etappe van de Dakar Rally 2022.

In de voorgaande dagen had de captain van team Dakarspeed gezien dat risico’s nemen vaak leid tot fouten en brokken. En hij weet uit ervaring dat een lekke band al gauw een minuut of zes, zeven kost. “Ietsje kalmer aan, met minder risico’s, kost misschien vier of vijf minuten op een etappe als die van vandaag”, analyseerde hij bij terugkeer in het bivak van Riyad, na een proef van 395 kilometer. “Dan neem ik liever iets minder risico’s dan dat we van een duin kukelen of in een gat klappen. De auto sparen is pure winst.”

De achterliggende gedachte was ook profiteren van de fouten van anderen, maar dat gebeurde eigenlijk niet. “Gert Huzink stond met stukken en Vick Versteijnen had een lekke band. Die hebben we net niet kunnen inhalen; scheelde een minuutje.” Zelf had Dakarspeed te maken met een kleine olielekkage, maar die leverde geen problemen op. Wel kregen ze nog vijf minuten straftijd bij een speedzone. “Bij het waypoint van een speedzone heb je normaal 180 meter om uit te remmen, maar nu schoot hij er direct in. Jammer.”

Stress van de truck heeft Van den Heuvel in elk geval niet en dat is ook wel eens anders geweest. “We hebben jaren gehad dat er vanaf dag 1 steeds terugkerende problemen waren, waar we maar mee aan de gang bleven. Dachten we het opgelost te hebben, begon het de volgende dag opnieuw. Dat hebben we nu nog helemaal niet gehad. Dat geeft vertrouwen en zorgt ervoor dat ik niet gestrest in de auto zit.”

Overmorgen (zaterdag), op de rustdag, mag het team de truck een grote beurt geven en binnenstebuiten keren. “Moeten we wel even de rustdag halen natuurlijk”, zegt Van den Heuvel. “En daarna gaat de blik volledig op het klassement.” Daarin staat Dakarspeed nu keurig achtste.
Met snelle groet,
Team Dakarspeed