STAGE 10: bezorgd ondanks prima resultaat

De tiende tijd in de loodzware tiende etappe en de achtste plaats in het klassement. Maar toch stond er geen blije Maurik van den Heuvel in het bivak in La Rioja. In de proef was het weliswaar prima gegaan, maar de Scania van DakarSpeed was niet ongehavend uit de strijd gekomen. Een onheilspellend tikje in de motor baarde Van den Heuvel grote zorgen. “Je kunt alles vervangen, behalve de motor. Het zal me toch niet overkomen…?”

Tot diep in de Argentijnse nacht bleef Van den Heuvel rondhangen bij de monteurs die hun handen vol werk hadden aan de truck. In de proef was er een heleboel kapot gegaan en bij nader inzien vond Van den Heuvel het een wonder dat hij de finish had gehaald. Met de tiende tijd nota bene. “Een spatbord verliezen is niet erg. Maar we zijn ook een schokbreker achter kwijt geraakt. Die heeft de tank beschadigd, maar godzijdank is die niet lek geslagen. Daar hebben we geluk mee gehad.”
Op iets minder dan 60 kilometer voor het einde van de 244 kilometer lange proef ging opnieuw de turboslang kapot. “Honderd kilometer later dan de twee dagen, dus dat is al winst. We weten nu waar het aan ligt, maar het laatste stuk in de zwaarste duinen met anderhalve bar rijden in plaats van de benodigde tweeëneenhalve bar was niet fijn. En toen hoorden we ook die tik in de motor. Ik houd mijn hart vast. Ik hoop dat het meevalt, maar ik ben er niet gerust op. Het zal me toch potdorie niet overkomen…?”
Met de schrik om het hart en samengeknepen billen bereikte de DakarSpeed-crew de finish van de proef. Eigenlijk verkeerden ze in de veronderstelling dat het prut was, maar bij de finish viel langzaam het kwartje. “Toen realiseerden we ons ook ineens dat die twee Kamazzen die we ondersteboven hadden zien liggen meer dan twee uur voor ons waren gestart. Toen we hoorden dat we de tiende tijd hadden gereden, konden we het amper geloven. Wij hadden al zo veel gehad – wat moet er bij de rest dan wel niet allemaal zijn gebeurd?”
Hoe dan ook heeft Van den Heuvel aan de duinen bij Fiambalá minimaal een horloge overgehouden. “We hebben Tim Coronel een rukje gegeven, dus we hebben een horloge verdiend. Dat heeft hij beloofd en daar gaan we hem zeker aan houden.”