Frustratie overheerst bij Team De Rooy op voorlaatste dag

Op papier was het de laatste kans voor Gerard de Rooy om nog iets te bewerkstelligen in de top 3 van het truckklassement van de Dakar Rally. De kopman van Petronas Team De Rooy Iveco opende daarom in etappe 9 de aanval op de beide Kamaz-rijders op plaats 1 en 2. Door koelingsproblemen moest De Rooy in de slotfase van de wedstrijd zijn aanval staken. “Als zoiets mis gaat, loopt er niets meer”, zei hij na afloop van de 312 km. “Heel frustrerend.”

De Rooy zag zichzelf voor de keuze gesteld: stoppen om de spanriem van de koeling te repareren of op halve kracht doorrijden. “De motor werd erg heet en dat moet dan eerst afkoelen, dus sleutelen zou zeker een dik uur hebben gekost.” Aan de finish bleek doorrijden de juiste beslissing te zijn geweest: De Rooy kwam binnen op 31 minuten achterstand op Kamaz-rijder Eduard Nikolaev, die de leiding in het klassement weer overnam van zijn teamgenoot Dmitry Sotnikov, die ook bijna een half uur verloor. “Niemand is ongeschonden door deze etappe gekomen”, concludeerde De Rooy. Ook binnen Team De Rooy niet. Federico Villagra ging op zijn kant in een canyon. Hij werd door De Rooy weer overeind gezet, maar verloor al bij al wel 1 uur en 41 minuten. Ton van Genugten kwam met versnellingsbakproblemen te staan, wat minstens vier uur kostte.

Maurik van den Heuvel kwam op bijna 53 minuten binnen als zesde truck, achter De Rooy. Hij had geen technische problemen, maar verloor tijd met zoeken naar een waypoint en had veel last van het stof van trucks die voor hem waren gestart. Dat was dan weer een gevolg van de tuimeling van gisteren in de duinen. Als de tijden in het klassement na afloop van etappe 9 eindelijk eens kloppen, is de achterstand van De Rooy op Nikolaev ruim anderhalf uur en op Sotnikov bijna een uur. De kans dat De Rooy in de laatste etappe van 113 km nog iets kan doen, is theoretisch. “Het is een rondje rond de kerk, maar in de Dakar weet je het nooit. Iedereen kan iets krijgen op elk moment”, weet hij inmiddels. “Kamaz verloor gisteren ook een uur en die hebben nog maar twee man in de wedstrijd. Misschien dat er nog ergens straftijden zijn vergeten, maar daar wil ik niet op rekenen. Het is een aparte Dakar. Zwaar, zoals het moet zijn. Maar voor een topresultaat moet alles kloppen. Je kunt één keer pech hebben, maar niet twee dagen achter elkaar en al helemaal niet een hele week.”

Maurik van den Heuvel is het met zijn kopman eens. “We hebben alle vier te vaak iets gehad. Een uitlaat kapot, een stuur kapot, motorproblemen, turboproblemen. Als we dat allemaal niet hadden gehad… Bij Kamaz vallen er twee uit, maar de twee die ze overhouden staan wel bovenaan. Maar ‘als’ telt niet, dat weet ik maar al te goed. Ze maken een Dakar om alles kapot te krijgen: mensen, auto’s, serviceteams. Dat lukt vrij aardig. Kijk hoe weinig er nog in de wedstrijd is. Het begint bij ons ook op een sloperij te lijken in plaats van een topteam.”

Met de huidige stand van zaken finisht Van den Heuvel wel in de top 10. Ton van Genugten is nog niet gefinisht in etappe 9, maar zal onder voorbehoud ergens rond plaats 7 uitkomen. Federico Villagra staat vierde, maar heeft Ales Loprais op slechts een kwartier. De derde plaats van De Rooy is onbedreigd. Hij mag vier uur verliezen op zijn Argentijnse teamgenoot.