Etappe 4, opnieuw niet zonder horten of stoten…

De vierde etappe van de Dakar Rally 2019 was opnieuw geen probleemloze dag voor Petronas Team De Rooy Iveco. Gerard de Rooy finishte als elfde op ruim 35 minuten achterstand van etappewinnaar Andrey Karginov, als gevolg van een kromme spoorstang en een kapotte band. Maurik van den Heuvel eindigde net voor De Rooy als tiende op 32 minuten. Hij had opnieuw te kampen met een motor die in de noodloop schoot. Federico Villagra, bij aanvang van de etappe nog derde in het klassement, viel ver terug door nog onbekende problemen.

 Ton van Genugten kwam op weg naar de start van de etappe al in de problemen door een motorstoring. Op de verbinding, 50 km voor de start, moest dat eerst worden gerepareerd, omdat het geen optie was om met een haperende motor de proef in te gaan. Met ruim twee uur vertraging begon Van Genugten aan de 405 km lange rit, die het eerste deel van de marathonetappe vormt.

Ook de motor van de truck van Maurik van den Heuvel schoot weer in de noodloop door een storing. “Na een reset ben ik op 70, 80 procent van het vermogen gaan rijden, om te voorkomen dat het weer zou gebeuren. Daardoor kon ik het vermogen gebruiken op het moment dat het écht nodig was.” Door het mulle feshfesh, waar de truck soms wel een halve meter in wegzakte, ging het daardoor minder vlot dan Van den Heuvel had gewild.

Gerard de Rooy had in het begin van de 405 km lange etappe vooral veel last van stof. Door de problemen van de derde etappe was hij ver naar achter gestart, maar door de enorme stofwolken die het diepe en mulle feshfesh veroorzaakte, kon hij moeilijk langs de auto’s en buggy’s komen. “Ik heb nog nooit zóveel stof gezien”, zei De Rooy. “Je zag geen hand voor ogen, maar ik heb toch 20, 25 auto’s ingehaald.”

In een canyon, waar je op twee manieren naar boven kon, stond een buggy vast in het zand. De Rooy moest die eerst los trekken voordat hij erlangs kon. Bij het ingaan van de neutralisatie halverwege de etappe zag hij dat de Kamaz die achter hem was gestart hem daarbij voorbij moest zijn gegaan. Op het stukje verharde weg kwam De Rooy er ook achter dat hij op een van de vele stenen die in het feshfesh verborgen lagen de spoorstang krom moest hebben gereden. “Daarom heb ik in het tweede deel kalmer aan gedaan om de schade niet te verergeren.” Toch kreeg hij in dat tweede deel nog te kampen met een kapotte band. De crew van Maurik van den Heuvel hielp bij het wisselen.

Onderweg stopte De Rooy ook nog even bij teamgenoot Federico Villagra die met panne stond. “Maar hij riep dat we door moesten rijden, omdat hij bijna klaar zou zijn. Hij zei iets over de uitlaat, maar wat er precies aan de hand was, weet ik niet.”

De problemen bij alle vier de Iveco’s komen uiterst ongelegen. De vierde en vijfde etappe vormen samen de marathonetappe. De monteurs moesten in Arequipa blijven. De racecrews van Team De Rooy zijn vanavond en vannacht dus op zichzelf aangewezen. De etappe terug naar Arequipa is nog eens 517 km, met naar verwachting weer veel feshfesh en stenen.