ETAPPE 4 CHILECITO – COPIAPO

Etappe 4, een etappe die de deelnemers van Chilecito naar Copiapo brengt. De etappe die voor de eerste duinen gaat zorgen… Een enorme pechdag voor DakarSpeed.

Gisteren, vroeg in de ochtend, reed het serviceteam van het bivak om aan de lange verbinding te beginnen. De wedstrijdtruck startte pas later. Al vroeg kwamen de problemen, de servicetruck verliep vertraging op door het scheuren van de turboslang. Er werd van alles geregeld om te kijken of dit te maken was…

Helaas was er niemand die toevallig de turboslang bij had. Dit werd dus improviseren, met veel ducktape en slangenklemmen werd de truck weer aan de gang geholpen. Zo hielden ze het echter maar 200 km. vol, opnieuw werd er van alles geïmproviseerd. En toch weer met resultaat. Opluchting alom!

De servicetruck liep weer en kon zijn weg vervolgen op de verbinding die team DakarSpeed over het Andes naar Chili zou brengen. Een lange verbinding, die meer leek op een rallyproef dan op een verbindingsetappe.

Ondertussen was ook de wedstrijdtruck gestart aan de 4e Etappe. En dat ging weer als de trein!

Een super goed begin, de bemanning kwam meteen in het goede ritme. En dat was terug te zien in de tijden; WP 1 en WP2 werden op 11e en 12e plaats geklokt. Ook in de duinen ging het in eerste instantie echt heel soepel.

 

Totdat 70 km. voor de finish het noodlot toesloeg, het vermogen van de truck viel weg en ook de koppeling begon te slippen. Dit hield in dat het equipe een duin niet op kon komen. Er werd snel gekeken wat er aan de hand was. Er werd geprobeerd en gerepareerd… dit mocht echter niet baten. De truck liep niet meer harder dan 45 km. per uur, wat inhield dat de proef afmaken bijna onmogelijk was.

Team DakarSpeed besloot dan ook om binnendoor naar het bivak te gaan. Door het missen van deze waypoints is in principe,volgens de officiële regels, het klassement over.

Er zal sowieso veel straftijd worden toegekend, maar als dat de enige sanctie blijft, als het team dan in de wedstrijd mag blijven, dan is dat voor het gehele team een opluchting.

 

De officiële uitspraak van de ASO jury horen we als het ochtend wordt in het bivak, dit zal over enkele uren zijn.. 

Zolang deze beslissing niet definitief valt, zal team DakarSpeed gewoon starten aan Etappe 5.

Zodra er meer nieuws is, laten we het weten…

Team DakarSpeed start vanavond op een 18e plaats om 16:58 uur plaatselijke tijd (20.58 NL tijd) in het truck-klassement voor Etappe 4: ChilecitoCopiapo.

Etappe 4 gaat ook de grens van Argentinië naar Chili over.

DakarSpeed moet over de Andes en door de Atacama-woestijn. De eerste hoge duinen staan op het programma. Deze 4e etappe wordt een super mooie Dakar dag! 

Om van het Argentijnse Chilecito uiteindelijk in het Chileense Copiapo aan te komen, moet eerst de Andes op een hoogte van 4.800 meter worden overwonnen via de Paso San Francisco.

Daarna is het opwarmen op de weggetjes die ooit aangelegd werden voor de mijnwerkers in het gebied om daarna geconfronteerd te worden met de Atacama-woestijn. Een open vlakte, met zanderige ondergrond. 
In de laatste veertig kilometer moeten de hoge duinen voor Copiapo bedwongen worden. Omdat het dan al laat is, is er grote kans dat veel deelnemers dit in het donker moeten doen. 

Het bedwingen van deze duinen, zo stelt de wedstrijdorganisatie, vraagt om 'finesse en een goed instinct'.