Etappe 2: Dakarspeed behaalt de 8e tijd!

In de eerste etappe van de Dakar Rally zat het tegen voor Maurik van den Heuvel, maar in de tweede etappe heeft hij de aansluiting bij de andere drie trucks van Petronas Team De Rooy Iveco weer gevonden. Met de achtste tijd in de etappe en de tiende plaats algemeen, was Van den Heuvel best tevreden. “Het had ook zesde kunnen zijn, want dat scheelt maar 48 seconden. Dat zou helemaal mooi geweest zijn.”

Met de achtste plaats zou Van den Heuvel kort achter Ton van Genugten starten, die de vijfde tijd reed in de etappe, maar een penalty van 20 minuten kreeg. Volgens de wedstrijdleiding zou Van Genugten een waypoint hebben gemist. Team De Rooy-teammanager Henk van Leuven heeft de wedstrijdleiding om bewijs gevraagd en de tijdstraf aangevochten, omdat navigator Peter Willemsen het zeker op de gps had gezien als hij een waypoint had gemist. Blijft de straf echter gehandhaafd, dan betekent dat dat Van Genugten op de tiende plaats uitkomt en in het klassement niet vijfde staat maar negende.

In de 342 km lange proef van de tweede etappe, van Pisco naar San Juan de Marcona, liet Van den Heuvel een paar minuten liggen, doordat de luchtkussens achter de Iveco bungelden. “Als we die zouden verliezen en we zouden dan een lekke band krijgen, was het klaar geweest. Dus die hebben we maar weer even goed opgeborgen.”

Dat was dan ook het enige waarmee Van den Heuvel en zijn crew een beetje tijd inleverden. Gestart vanaf de achttiende plaats haalde hij in de proef een stuk of zes trucks in, waardoor hij uiteindelijk de achtste tijd noteerde. “Deze auto is een kanon”, prees hij de Iveco. “Je kunt hier zo hard mee rijden. Er zit zoveel power en gemak in dat je makkelijk met een wat hogere bandenspanning door de duinen kunt. En  ja, dan gaat alles sneller.”

Dat kon ook omdat Van den Heuvel het vertrouwen in de techniek terug had. In de openingsetappe schoot de motor steeds in de noodloop, waardoor hij minder vermogen had. De monteurs van Team De Rooy wisten dat probleem op te lossen. “We zijn ’s nachts nog even gaan testen in de duinen, waarbij ik de auto op vol vermogen heb opgestookt. Dat ging allemaal goed en dan heb ik ook het vertrouwen om ermee de duinen in te gaan.”

In de derde etappe staan de deelnemers nog meer duinen te wachten, in een stuk woestijn waar de Dakar nog niet eerder is geweest. De trucks starten tussen de auto’s. Gerard de Rooy start als 21ste om 9.04 uur lokale tijd (15.04 NL). Federico Villagra mag om 9.12 uur vertrekken. Maurik van den Heuvel is om 9.18 uur aan de beurt en Ton van Genugten – als zijn tijdstraf blijft staan – om 9.30 uur.