Dinsdag 16 januari 2018 – stage 10 / Salta – Belén

Etappe 10 Salta / Belén

Verbinding > 423 km – Special > 372 km

Maurik van den Heuvel en zijn team Dakarspeed zijn na de afgelaste etappe van gisteren, dubbel zo klaar voor Etappe 10! De truck loopt weer tip top en is helemaal klaar voor deze 10e etappe van de Dakar.
Gisteren is het team gearriveerd in het mooie Argentinië, waar het weer een stuk betere vooruitzichten heeft.
Het is nu nog vroeg in de ochtend en het is zonnig met 16 graden.
De temperatuur loopt vanmiddag op naar maximaal 27 graden aan het eind van de middag, met veel zon.
Over een kleine 2 uur zal het team verschijnen aan de start van Etappe 10.
De Dakar heeft vrijwel alles van deze regio al ontdekt… maar de duinen die de deelnemers tijdens het eerste deel van de dag op het uitgestrekte zandplateau moeten rijden, zijn geheel nieuw.
Onderweg kruisen ze het pad van de assistentievoertuigen op hun weg naar Belén … en voor de eerste keer mogen ze ingrijpen tijdens de special stage.

Update:

Achteraf bleek Etappe 10 een ware horroretappe met jammer genoeg veel stukken aan onze truck. In eerste instantie was het team goed op weg en direct twee anderen ingehaald. Maar vrij snel was er een lucht-lekkage en daar was meteen een kwartier mee verloren… Op de neutralisatie moest er een band verwisseld worden en toen is Maurik wat meer ‘op save’ gaan rijden, want er was ook al een bladveer stuk.

Op maar 5 kilometer voor de finish, samen met Martin Macik, rijden we beide rechter wielen lek. In de diepe modder heeft het team een uur staan ploeteren om uiteindelijk door een trekje van de organisatie los te komen. We hebben één band gewisseld en 300 meter voor de finish klapte de andere band uiteen. De special stage was extreem zwaar door de vele stuiterpaden. Kortom: dit was echt een horroretappe!