Dakarspeed pakt felbegeerde top-10 plaats!

Maurik van den Heuvel had er al zijn zinnen op gezet en vandaag lukte het: in de derde etappe van de Dakar Rally 2022 pakte hij zijn zo gewenste top 10-notering. Na 255 kilometer tikte Dakarspeed aan met de negende tijd, op minder dan een kwartier van etappewinnaar Dmitry Sotnikov.

Onderweg in de proef zag Maurik van den Heuvel het al aankomen. “We hadden de gang er zo goed in, en we hadden Martin Soltys en Vick Versteijnen al ingehaald. Ik zei tegen Wilko (van Oort) en Martijn (van Rooij) : “Als we nu geen top 10 halen, vreet ik mijn schoenen op. Je weet nooit wat de mannen achter je doen, dus het was nog best spannend.”

Van den Heuvel kon zijn schoenen gewoon aanhouden, maar had dat wel mede te danken aan problemen bij Ales Loprais en Martin Soltys, die beiden enkele ongewenste stops moesten maken. Dat had alles te maken met het snelle, maar wel zware terrein in de etappe. Dat vergde veel van de motor en van de banden.

Ook Van den Heuvel en zijn crew moesten risico’s nemen en keuzes maken. “Het was gokken met de bandenspanning”, vertelde Van den Heuvel aan de finish. “Een beetje slapper zodat je meer power van de motor hebt, of een beetje harder zodat je minder kans hebt om lek te rijden. Wij hebben voor dat laatste gekozen en dat pakte gelukkig goed uit.”

In de proef werden duinenpartijen afgewisseld met snelle stukken over zanderige paden met veel vals plat, en stukken door een drooggevallen rivierbedding met grote stenen. “Door de duinen kunnen we hard, maar op die lange, steile pistes komen we toch wel een pk of tien aan vermogen tekort ten opzichte van bijvoorbeeld de De Rooy Iveco’s.
Bij de neutralisatie (op 60 kilometer in de ingekorte proef) zagen we Martin van den Brink, Martin Macik en Ales Loprais tegelijk wegspuiten. Dan zie je het verschil in vermogen wel erg goed.”

Na drie etappes staat de Dakarspeed-équipe twaalfde in het klassement, waarin de onderlinge verschillen nog klein zijn. Morgen staat de langste special van deze Dakar op het programma: 465 kilometer, van Al Qaisumah naar Riyad.
Met snelle groet,
Team Dakarspeed