Dakarspeed houdt schade beperkt tot twee lekke banden

Helemaal tevreden was Maurik van den Heuvel niet na afloop van de eerste etappe van de Dakar 2021. Tegelijkertijd realiseert hij zich dat het allemaal veel erger had kunnen zijn dan de twee lekke banden die hem tijd kostten.
In de 277 km lange proef tussen Jeddah en Bisha kwam hij een hoop ellende tegen. “Auto’s en buggy’s waarvoor de Dakar nu al klaar is. Dan mogen wij niet klagen.”
Het was nog maar de eerste dag, maar voor zo’n eerste dag vond Maurik het al best pittig. De Scania van Dakarspeed kreeg het zwaar te verduren op de vele stenen. “Maar de truck heeft het goed gedaan”. Het derde reservewiel lijkt gescheurd en dat is een tegenvaller. Ik weet niet of we daar nog gebruik van kunnen maken.”
De andere twee reserves hadden de mannen van Dakarspeed allebei nodig. “Dat was niet de bedoeling, maar ik denk niet dat er veel zijn die géén lekke banden hebben gereden. Misschien de eerste twee, drie teams, maar de rest allemaal wel.”
De twee wissels maakten dat Dakarspeed tijd verloor. Om precies te zijn 34 minuten op etappewinnaar Sotnikov. Dat betekent uiteindelijk een elfde plaats; iets verder naar achter dan vooraf gehoopt. “Als we het bij één lekke band hadden kunnen houden, waren we zevende of achtste geweest. Maar al binnen een uur waren er twee Kamazzen voorbij. En dat terwijl we een wiel stonden te wisselen en dat kunnen we best snel. 😉
Ons systeem met stempels werkt goed, maar tijd kost het toch. Ach, een half uur is niks in de Dakar. Het is nog een heel eind hè. Dit was pas de eerste dag.”

Het team is inmiddels weer terug op het bivak en bereidt zich voor op morgen. Tijdens deze tweede etappe van Bisha naar Wadi Ad-Dawasir krijgen de teams veel duinen en veel off-track delen voorgeschoteld, die alle Dakar deelnemers zeker opnieuw op de proef zullen stellen!