Dakar 2019 in zijn geheel in Peru

Na de uiterst succesvolle jubileumeditie van afgelopen januari keert de Dakar Rally terug naar Peru, van 6 tot 17 januari. Daar wachten de duizelingwekkende duinenpartijen van de Ica- en Tanaka-regio op de deelnemers.

Nadat vorige week eerst Chili en vervolgens Bolivia zich terugtrok, werd de keuze voor de organisatie enigszins beperkt. De Dakar van 2019 zal zich daarom in zijn geheel afspelen in Peru, met tien etappes die wel voor ieder wat wils bieden, want Peru heeft meer dan alleen duinen. De overwegend zandrijke en off-piste etappes vormen een enorme uitdaging voor de zowel rijders als navigators, maar ook de meer snelle pistes in de nieuwe regio’s die de rally zal aandoen, zijn om te smullen. Alle rallykwaliteiten zullen nodig zijn om tien dagen na de start in Lima daar terug te keren.

Hoe zwaar en uitdagend de woestijn van Peru is, werd het afgelopen jaar zelfs de grote sterren van de Dakar Rally soms pijnlijk duidelijk: Nasser Al-Attiyah verloor er de rally, Sébastien Loeb schreef er zijn auto af, Sam Sunderland en Nani Roma vonden er hun Waterloo, de helft van de Nederlandse deelnemers moest er afscheid nemen van de Dakar.

Dat is in de komende editie niet meer nodig. Voor auto’s, ssv’s en trucks die in de eerste week uitvallen, zal het vanaf nu mogelijk zijn toch de finish te halen, zij het buiten competitie. Wie al in het begin van de rally door mechanische malheur of een ongeluk in de problemen komt, kan na de rustdag weer aansluiten in een apart klassement en onder strikte voorwaarden die voorkomen dat zij een eerlijk verloop van de rally verstoren en de einduitslag beïnvloeden.

Op woensdag 23 mei zullen Xavier Gavory (directeur deelnemersrelaties van ASO) en Henk Hellegers (ASO-vertegenwoordiger in Nederland) in Loon op Zand aanwezig zijn om nadere tekst en uitleg te geven over de route van de Dakar 2019.

Bron: Geschreven door Natascha Kayser op 18 mei 2018, 12:01. https://rallymaniacs.com/dakar/4584-dakar-2019-in-zijn-geheel-in-peru.html