Dakar 2016: Twaalfde plaats, ultieme teamprestatie

Bij het podium in Rosario stond Maurik van den Heuvel geamuseerd te kijken naar de teams die vóór DakarSpeed hun medailles in ontvangst mochten komen nemen. Fabrieks- of semiprofessionele teams die met dertig man op het podium stonden.

“Staan wij dan met z’n negenen,” grinnikte Van den Heuvel, die voor de tweede keer ‘een mooi stukje ijzer’ mee naar huis mag nemen. “We zijn als twaalfde gefinisht, maar het beste team verdient de eerste prijs. Dat we hier staan én de klassering is een ultieme teamprestatie.”
De Scania stond te glimmen naast het podium. Er was een ingrijpende operatie nodig geweest om de auto daar te krijgen, maar het was gelukt. “Het heeft niet allemaal meegezeten,” zei Maurik van den Heuvel. “Zelfs in de voorlaatste etappe was nog spannend. De motor deed het prima, maar deze keer waren het de remmen. Ik heb 100 kilometer zonder remmen gereden…”
Het begin en het einde waren lastig. De eerste dagen door het wegvallen van de proloog. Met een hoog startnummer kostte het tijd om naar voren te komen. Vanaf Bolivia ging het steeds beter. Van den Heuvel had zijn plaats gevonden en reed steeds rond de top 10. Dat leverde een achtste plaats op in het klassement, maar door problemen met de turboslang moest Van den Heuvel die laten glippen. “Anders had er nog meer ingezeten. Maar vooraf had ik ervoor getekend, twaalfde. Met een nieuwe auto kun je verwachten dat er dingen mis gaan. We hebben wat verbeterpuntjes op de lijst staan.”
De Scania Torpedo trok bekijks tijdens de Dakar. Diverse andere teams toonden belangstelling voor het project. “Er zijn verschillende opties. Als we verder naar voor willen komen, zou er een tweede auto bij moeten,” zegt Van den Heuvel. “Maar dat gaan we ergens in maart eens allemaal rustig bekijken. Mijn eerste prioriteit is nu een biertje.”

Resultaten Maurik van den Heuvel
Etappe 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Resultaat – 18 11 15 9 11 12 12 17 10 16 13 14
Klassement – 18 16 15 11 10 8 11 11 7 12 12 12